Realizarea meniurilor pe website


O primă observaţie ar fi că vizitatorii fac mai puţine erori de navigaţie în site şi găsesc mai rapid informaţiile căutate dacă structura meniurilor este dezvoltată mai degrabă în plan orizontal decât în plan vertical. De asemenea, informaţiile aflate în planul principal al meniului sunt mult mai uşor regăsite de către utilizatori decât cele aflate în submeniuri40.
De asemenea, este foarte utilă crearea unei modalităţi de orientare în cadrul site-ului pentru utilizatori, reducând sentimentul de confuzie care poate duce la scăderea satisfacţiei în procesul de vizitare. Astfel, meniurile desfăşurate de tipul Home>Produse>Televizoare>Sony, afişate într-un loc vizibil din pagină, reprezintă o soluţie apreciată de utilizatori pentru crearea unui sentiment de organizare pentru vizitatori, contribuind în acelaşi timp la reducerea timpului dedicat căutării.
O altă preferinţa a utilizatorilor în ceea ce priveşte structura meniurilor este dată de faptul că aceştia preferă structurarea pe baza unor cuvinte cheie categoriale unei structurări prin simpla folosire a unor cifre sau numere42. O hartă a site-ului realizată pe criterii alfabetice de exemplu este mult mai greu de navigat decât o hartă realizată pornindu-se de la structura ierarhică a meniurilor, pentru că utilizatorii sunt nevoiţi să ghicească titlul propus de cei care au creat site-ul pentru pagina care conţine informaţiile căutate de ei. De asemenea, s-a constatat că atâta timp cât gruparea se face într-o manieră intuitivă, numărul efectiv de legături corespunzător fiecărei categorii poate să fie suficient de mare fără a afecta timpul de regăsire al informaţiilor de către utilizatori.

0 comments: